در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه “نیم قرن با اقتصاد ایران” با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای “اطلاعات” و “دنیای اقتصاد” به نوعی هم “تاریخ اقتصادی” ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
۲۵ فروردین ۱۳۵۵؛ بیوک و کادیلاک در ایران ساخته می شود
بانک مرکزی ایران فهرست اقلامی از تعرفههای مقررات صادرات و واردات امسال را که احتیاج به کسب موافقت قبلی دارد برای اطلاع کارخانجات سازنده، واردکننده لوازم یدکی و همچنین برای اجرا اعلام کرد.
کلیه قطعات خمکاری و پرسشده اتاق اعم از اتاق راننده و قسمت فریم جلو دربهای طرفین، کف، کاپت موتور، گلگیرها و قطعات آن فقط مارکهای ساخت داخلی.
ضمنا مارک اتومبیلهای ساخت داخلی به شرح زیر است: کامیون، مرسدسبنز، لیلاند، ماک، ولو، شورلت، سواری و استیشن، پیکان، هیلمن، اونجر، لندرور، شورلت، بیوک، کادیلاک، جیپ، سیتروئن، رنو، اتوبوس و مینی بوس، مرسدسبنز و….
تاسیس بانک رفاه کارمندان پیشنهاد شد
مجموع کمکهای غیرنقدی دولت به کارمندان که برای هر کارمند ۲۰۰ ریال است، سالیانه از ۷۵۰ میلیون تجاوز نمی کند.
این مبلغ برای اغلب کارمندان آن قدر ناچیز است که دریافت و عدمدریافت آن تاثیری چندان در زندگیشان ندارد.
یک نماینده مجلس، دکتر محمد ستاری با توجه به این نکات پیشنهاد کرد همین مبلغ را سرمایه اولیه بانکی به نام «بانک رفاه کارمندان دولت» کنند و این سرمایه نسبت به مبلغی که به هر کارمند میرسد در زمره سهام او درآید و این کار همه ساله تکرار شود تا هم بانکی با سرمایهای عظیم بهمنظور پرداخت وامهای رفاهی به کارمندان تاسیس شود و هم کارمند در زمره سهامداران بانک درآمده و از سرمایه اولیه آن استفاده کند.
۲۵ فروردین ۱۳۷۵؛ صادرات کالاهای صنعتی آزاد شد
شرایط صادرات کالاهای مختلف صنعتی ازسوی وزارت صنایع اعلام شد. مهندس گلبافیان، مدیرکل صادرات وزارت صنعت گفت: با توجه به سیاستهای جدید ارزی، موافقت وزارت بازرگانی و تمهیدات وزارت صنایع از امروز صادرات تمامی کالاهای صادراتی به جز چند قلم که باید برای صادرات آنها مجوز لازم اخذ شود، آزاد است.
گلبافیان در مورد تامین ارز موردنیاز واحدهای صنعتی گفت: تمام واحدهای تولیدی میتوانند یک روزه ارز موردنیاز برای تولید کالاهای صادراتی را از وزارت صنایع تحویل بگیرند.
وی شرایط تخصیص ارز به این واحدها را استاندارد بودن کالاهای تولیدی، قیمت قابل رقابت در بازار و کیفیت مطلوب آن عنوان کرد.