بررسی روند بازدهی صنایع بورسی طی ۹ سال اخیر (۱۳۹۵ تا ۱۴۰۳) نشاندهنده تغییرات قابلتوجهی در عملکرد های مختلف اقتصادی است. برخی صنایع توانستهاند در این بازه زمانی رشد چشمگیری را تجربه کنند و از شاخصهای کل و هموزن پیشی بگیرند، در حالی که برخی دیگر عملکرد ضعیفتری داشته و بازدهی کمتری را به ثبت رساندهاند.
در بازه ۹ ساله اخیر، برخی از صنایع توانستند رشدهای نجومی را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر رشد اندکی داشتند یا حتی با افت همراه شدند. بررسی دادهها نشان میدهد که صنعت فلزات اساسی، ذغالسنگ، سیمان، سایر معادن و صنعت شرکتهای چند رشتهای صنعتی بیشترین رشد تجمعی را داشتهاند. این صنایع به دلیل افزایش نرخ ارز، افزایش قیمتهای جهانی کامودیتیها، سیاستهای حمایتی دولت از تولید و تقاضای صادراتی بالا توانستهاند در این بازه زمانی عملکرد موفقی را به ثبت برسانند.
چالشهای صنعت بانکداری و خودروسازی؛ چرا این ها از رشد بازار جا ماندند؟
از سوی دیگر، برخی صنایع مانند بانکها، خودرو، وسایل ارتباطی و کاغذ بازدهی بسیار ضعیفی را در مقایسه با سایر ها تجربه کردهاند. بانکها و خودروسازیها به دلیل چالشهای ساختاری، زیان انباشته بالا و سیاستهای ناکارآمد در اقتصادی عملکرد ضعیفی داشتهاند، در حالی که صنایع ارتباطات و کاغذ نیز به دلیل افزایش هزینههای تولید، نبود سیاستهای حمایتی کافی و تغییرات در الگوهای مصرف نتوانستهاند به اندازه سایر ها رشد کنند.
در مقایسه با شاخص کل و شاخص هموزن، مشخص شد که برخی از صنایع مانند فلزات اساسی، سیمان و محصولات شیمیایی حتی از شاخصهای اصلی بازار نیز بازدهی بالاتری داشتهاند، که نشاندهنده برتری آنها در بازار سرمایه طی این سالها است. در مقابل، برخی از صنایع با بازدهی پایینتر از شاخصهای اصلی، نشاندهنده افت و خروج نقدینگی از این ها بودهاند که باعث کاهش جذابیت سرمایهگذاری در آنها شده است.
در بررسی روند سالانه، سه صنعت فلزات اساسی، سیمان و ذغالسنگ توانستهاند بیشترین بازدهی تجمعی را ثبت کنند. این صنایع به دلیل موقعیت استراتژیک در اقتصاد و تأثیرپذیری از متغیرهای اقتصادی کلان، موفق شدهاند سرمایهگذاران زیادی را جذب کرده و رشد پایداری را تجربه کنند.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «چرا صنعت فلزات اساسی در ۹ سال گذشته صدرنشین بورس بوده است؟+ نمودار» بخوانید.